De Chihuahua: kleine hondensoort met een pittig karakter!

Gepubliceerd op 1 november 2023 om 11:54

De Chihuahua is een kleine hondensoort met een pittig karakter. Hij staat bekend als ‘s werelds kleinste hondenras, maar heeft misschien wel de grootste persoonlijkheid van alle hondenrassen. En die uitgesproken persoonlijkheid maakt van de Chihuahua voor velen een zeer geliefde metgezel. De persoonlijkheid en de kleine afmetingen maken van dit hondenras een fantastische metgezel om overal mee naartoe te nemen. De meeste baasjes zeggen dat als je eenmaal een Chihuahua hebt je nooit meer een andere hondenras wil en dat je een vriendje hebt voor het leven!

Uiterlijk, afmetingen en levensverwachting

De Chihuahua (ook wel “Pelo Corto”, “Pelo Largo” genoemd) is een klein hondenras dat behoort tot het ras-type Chihuahua. De Chihuahua vindt zijn oorsprong in Mexico en is de kleinste hondensoort ter wereld. Ze hebben een kortharige of langharige vacht die verschillende kleuren kan hebben. Een volwassen Chihuahua wordt namelijk slechts tussen de 14 en 20 centimeter hoog (schofthoogte). Het gewicht van een Chihuahua ligt ongeveer tussen de 1,5 en 3 kilo, afhankelijk van het soort. Een hond van dit ras wordt gemiddeld tussen de 12 en 20 jaar oud.

Karakter

De gedurfde en zelfverzekerde karakter van de Chihuahua wordt vaak omschreven als terriër-achtig, zijn alertheid en wantrouwen jegens vreemden maken hem een uitstekende waakhond. Hij is gevoelig en hecht veel waarde aan genegenheid en kameraadschap. Plezierig en druk, die kenmerken beschrijven dit hondenras het best. Chihuahua's vinden niets leuker dan dicht bij hun baasjes te zijn. Ze volgen je overal in huis en gaan graag met je mee in een tas wanneer je boodschappen gaat doen. Chihuahua's binden zich vaak aan één persoon, hoewel ze meestal bereid zijn nieuwe vrienden te maken als ze op de juiste manier worden geïntroduceerd. Verwacht dat ze in eerste instantie een beetje gereserveerd kunnen zijn wanneer ze nieuwe mensen leren kennen. Wanneer ze echter volledig gewend zijn, kunnen deze honden zeer aanhankelijk zijn, voornamelijk naar hun “hoofdbaasje” toe. Je zult dan ook veel plezier en liefde van de hond ontvangen.

 

Ze kunnen echter erg veeleisend worden wanneer ze te veel aandacht krijgen. Opvoeding is daarom extra belangrijk. Behandel je Chihuahua niet als “koningin”, maar wees duidelijk in de opvoeding en leer ze aan wat wel en niet mag. Beloon goed gedrag in plaats van slecht gedrag overdreven te straffen. Zorg dat ze goed gesocialiseerd worden en goed leren te wennen aan andere dieren, kinderen en verschillende mensen. Ze kunnen timide worden wanneer ze niet goed worden gesocialiseerd als puppy.

 

Verzorging en opvoeding

Wanneer je een Chihuahua overweegt in huis te nemen, dien je goed rekening te houden met de geringe afmetingen van het dier. Chihuahua’s zijn nieuwsgierige hondjes die veel durf en lef tonen. Ze verkennen alle mogelijke ruimtes en willen alles ontdekken. Houdt er dus zeker rekening mee dat je ze terug zult vinden in kleine hoekjes, kasten etc. Daarnaast dien je de omgeving goed te controleren op mogelijke ontsnappingsroutes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spleet onder de schutting of een gat in de omheining van de tuin. Omdat een Chihuahua zo nieuwsgierig is en kleine afmetingen heeft is het een ideale ontsnappen.

Ongeacht je gezinssamenstelling is het belangrijk je Chihuahua altijd goed te socialiseren met kinderen, volwassenen en andere honden en diersoorten. Chihuahua's zijn wantrouwig tegenover vreemden. Dit maakt ze weliswaar goede waakhonden, maar ze moeten ook leren om op een vriendelijke manier kennis te maken met vreemde mensen.

Chihuahua’s zijn intelligente en snelle leerlingen. Beloon goed gedrag met een koekje, snoepje of lieve woorden wanneer je je Chihuahua traint. Hij zal niet onder de indruk zijn wanneer je hem straft bij slecht gedrag. Veel mensen verwachten het niet van dit ras, maar Chihuahua’s kunnen goed deelnemen aan behendigheids- en gehoorzaamheidsproeven. Niet zelden doen ze dit met evenveel enthousiasme en succes als grotere honden.

Chihuahua's en kinderen en andere dieren

Wanneer je een gezin hebt met kleine kinderen (jonger dan vier a vijf jaar) is dit hondenras niet aan te raden. Kinderen zijn vaak niet zo voorzichtig met dieren en kunnen hun krachten nog niet zo goed controleren. Gezien de fragiele ledematen van de Chihuahua geen goede combinatie indien je even geen toezicht houdt.

Let altijd goed op met grotere honden. De Chihuahua heeft nogal eens de neiging om te vergeten dat ze klein zijn. Wanneer ze tegenover een grotere, agressieve, hond staan kan dit nare gevolgen hebben. Zorg daarom dat je altijd waakzaam toezicht houdt in nieuwe situaties, tijdens wandelingen en wanneer ze in de tuin spelen.


Heb je ook een Chihuahua?

Laat dan hieronder weten hoe zijn karakter is.


Reactie plaatsen

Reacties

Friedie Boersma
8 maanden geleden

heb er 3 en 2 pomschis,zijn alle 5 ntzettend lief,zou ze voor geen goud willen missen

Ilona van der Meulen
8 maanden geleden

Jaaaaa.... Ik ben al jaren verknocht aan mijn chihuahua's ☺️🥰

Silvia Hillenaar
8 maanden geleden

2 chihuahua’s, 1 reu, Donny van 7 jaar, en 1 teef Candy ook 7 jaar.
Heerlijke hondjes, allebei met een eigen karakter.
Zou geen ander ras meer willen, ze zijn geweldig!!!

Jacqueline Van Ewijk
8 maanden geleden

Ik heb er 1 ,naam Tygo reu van 3jaar
Tygo is heel lief maar ook ondeugend hondje.
Stoeid graag met me maar houd niet van knuffelen wel ligt hij graag tegen me aan en is heel waaks maar geen keffertje. En is gek op wandelen.

Emma
8 maanden geleden

Wij hebben een chihuahua van nu bijna 3 jaar oud; Iggy. We hebben ons toch wel wat op het ras verkeken. Iggy is voor mij een fantastische hond, ze luistert en is bijzonder aanhankelijk en intelligent. Ze is echter ook ontzettend waaks en altijd alert. Ze is niet altijd vriendelijk naar vreemden en ik moet haar goed in de gaten houden rond kleine kinderen.
Ook binnen het gezin kan ze soms wat wispelturig zijn in haar gedrag, variërend van ontzettend aanhankelijk tot super alert en waaks als er iemand weggaat of binnenkomt. Dan kan ze flink keffen, maar laat zich wel op haar plaats sturen. We zouden haar voor geen goud willen missen, maar ze heeft wel een gebruiksaanwijzing 😬😉

Anita
8 maanden geleden

Mijn Chihuahua Nino is 8 jaar en nu bijna 3 jaar bij mij. Mijn dochter heeft m als pup gekocht.. Ruim 2 jaar geleden is de ziekte van Addison geconstateerd. Door medische misser toen moest zijn pootje worden geamputeerd. Ze hadden t infuus te strak om gedaan. Dat was hel allemaal. Nu gaat het goed met 2x medicijnen per dag. Hij is super lief maar geen andermans vriend. Ik hoop k nog lang bij me te hebben. Van mijn andere Chihuahua Star heb ik ruim 2 jaar geleden afscheid moeten nemen 💙🙏🐾💜

Yvette Overgoor
8 maanden geleden

Ik heb er 6......alle zes verschillende karakters. Van heel relaxed tot hyperactief. Maar ze zijn me allemaal even dierbaar. Gaan iedere dag mee bos in lekker spelen en rennen en voor de rest leven ze een luxe leventje. Voor geen enkel mens zou ik ze ruilen! Liefde van een hond is altijd eerlijk! 🥰🥰🥰

Robin
8 maanden geleden

Sinds 2 jaar heb ik mijn knappe Chihuahua genaamd Baco , hij is 25 juni 2 jaartjes geworden! Vroeger had ik niet zo kijk op Chihuahua's tot ik mijn knappe bink in handen kreeg! Baco is richting vreemden vooral gericht op meeste mannen niet erg aardig hij kan soms lelijk uitvallen , verder is tie super speels nieuwsgierig hartstikke lief aanhankelijk vooral bij mij zijn vrouwtje , houd ervan om heerlijk te kroelen en kusjes te geven , slaapt ook graag heerlijk samen bij mijn benen , als tie met een speeltje wilt spelen pakt tie zelf een speelgoedje en brengt dit naar mij of mijn partner zodat hij laat weten van ik wil spelen , ook kan die heerlijk lui zijn en de hele dag slapen , als hij sirenes hoort of buiten of ol de tv zit tie vol enthousiasme te kijken omdat hij dit onwijs interessant vind ! Ik ben elke dag nog steeds blij met hem in mijn leven ik zou niet meer zonder hem kunnen !🩵

Sharon
8 maanden geleden

Mijn kleine vriend is nu 6 jaar en zijn naam is Nero. Hij is een langharige chihuahua. Hij is pittig en waaks en heeft moeite met vreemde mensen en honden. Mensen vertrouwd hij sneller, Maar dat is een ander verhaal met de postbode😛. Hij wordt helemaal enthousiast als er een pakket binnen komt. Hij denkt altijd dat dit voor hem is en wilt het pakket samen met mij opmaken.
Als het regent wilt Nero het liefst binnen blijven op een zachte, warme deken. Maar als de zon schijnt blijft hij zeker een uur in de tuin liggen.
Nero is mijn kleine, lieve, waakse en beste vriendje die je maar kan wensen♥️🐶

kirsten
8 maanden geleden

Hoi Danny!

Ik ben twee jaar geleden met mijn twee chihuahua dametjes Asya en Levi bij je geweest. Beide zijn enorme kroelkonten, waakzaam, pittig naar andere honden, lief met kinderen maar geven wel een grens aan

Ik heb het idee dat de vachtkleur ook aangeeft hoe hun karakter is. Mijn black and tan meisje is bijveeld veel makkelijker met kinderen dan de lichtbruine.

Ook met eten zit hier enorm veel verschil in. De lichtbruine schrokt haar eten op en pikt het liefst t eten van de black and tan.

Maar normaals, beide zijn enorme kroelkonten die t liefst de hele dag bij me op schoot zouden zitten.

1 ligt graag onder een dekentje op de bank waardoor ik haar extra in de gaten moet houden dat er niemand op gaat zitten en of ze niet stiekem is naar buiten wandeld. Ze ontsnapt niet maar maakt gewoon graag een ommetje wat natuurlijk gevaarlijk is en verkeerd kan uitpakken.

Ik kan niet zonder deze dames. Best choice ever.

Roy
8 maanden geleden

Mijn Ravi (in april wordt zij 2) is een kruising Chihuahua x Jack Russel. Ze is super lief, vrolijk, speels en waaks. Vrienden zeggen altijd waar Roy is, is Ravi. Me and my shadow.

Sanne
6 maanden geleden

Ooo zo herkenbaar, ik heb een chihuahua puck genaamd nu bijna 4jaar. maar zou nooit meer een ander ras willen. En dan te bedenken dat ik mijn hele leven Staffordshire honden gehad heb. Na het overlijden van mijn am staf heb ik besloten dat er een klein hondje komt ik was ondertussen afhankelijk geworden van een scootmobiel en mijn gezondheid wat achter uit gaat. maar heb er totaal geen spijt van wat een liefde en wat een gezelligheid samen op de scootmobiel

Daantje2dogs
3 maanden geleden

Ik er twee.... Heel bijzondere. Hoewel ze erg aan mij hangen, zijn ze uiterst vriendelijk, bijna Labrodorachtig naar mensen. Ik neem ze mee naar mijn werk. Voorheen in de gehandicaptenzorg, momenteel in de Jeugdzorg. De een is kortharig en erg grappig.... De ander langharig en heel zachtaardig. Ze hebben al vele mensen/ kinderen heeeeeel veel plezier gebracht!